dijous, 11 de gener del 2018

La millor edat es la nostra

Tothom vol ser jove, quan en realitat la millor edat és la nostra, que és l’edat en què ja hem après a tenir la mica de seny indispensable per no molestar els altres; l’edat en què es fan les millors xerrades, i al capdavall una bona xerrada és el millor plaer de la vida. Recordo molt les que vam fer.

(Carta de Joan Sales a Mercè Rodoreda del 28 novembre 1965


Tothom vol ser jove, quan en realitat la millor edat és la nostra, que és l’edat en què ja hem après a desaprendre les il·lusions i a aprendre la saviesa i el discerniment.

En Pau, d’adolescent, tenia una llibreta (encara no existien les bases de dades) on anotava metòdicament cada nit què havia après aquell dia, i a més ho tenia ben classificat. Per exemple:

- Com provocar faltes jugant a futbolhqdefaultmaxresdefault

- Maneres de copiar els exàmens

- Com triomfar a la feina

- Com fer amistats

- Com seduir una xicota

Amb el temps, la llibreta va ser la llavor d’un llibre d’auto ajuda de força èxit que va tranquil·litzar i embadocar moltes consciències.

Més endavant, adaptant-se als nous temps, promovia un optimisme crèdul i ensucrat amb powerpoints i whatsapps ben intencionats.

I ja de gran va aprendre que les il·lusions decauen o ens frustren, que l’optimisme pot ser vençut per la pèssima realitat. Va aprendre a viure amb saviesa, amb discerniment, fins i tot amb humor. Va aprendre millor que ningú com funciona la vida, que el que ens salva són l’esperança i l’amor ben fonamentats, que transformen als qui ho posseeixen, sigui quina sigui la seva situació.Happy old man giving thumbs up; Shutterstock ID 128265998; PO: aol; Job: production; Client: drone