dimarts, 29 de maig del 2018

Meravelles tan breus ...




Petites lluminàries flamejaven en la negra nit de l’esplanada. A mesura que ens hi apropàvem, veiem com els globus, dracs  multicolors desvetllant-se tot esbufegant enfurismats  i vomitant  foc,  es posaven drets pausadament amb les primeres llums de l’albada, mentre es preparaven  per  alçar el vol. Eren multitud. Ara l’un, ara l’altre s’enlairaven, també el nostre, vers el cel de la Capadòcia. L’espectacle era captivador: si miràvem enlaire, veiem el cel curull de bombolles de sabó indestructibles apropant-se i  repel·lint-se repetidament en un màgic joc de colors. I si la mirada la dirigíem als nostres peus, contemplàvem una munió de gegants , alguns amb barrets estrafolaris, passejant serenament i lluint vestits de mil colors que el sol del matí encara feia refulgir més: taronges amarronats, grocs grisosos i sanefes tirant a verd clar. Davant d’un espectacle tant canviant  i efímer, com el poeta em vaig preguntar per quin caprici els deus fan i desfan meravelles tan  breus.

Entrevista imaginària

A l’hora convinguda vaig arribar a casa seva, a Romanyà de la Selva.
-Passi, passi. No l’esperava tan puntual. Com pot veure  estava regant els crisantems i traient fulles seques dels geranis. Les plantes, com les persones, si no es cuiden malament rai. Mentre, ja pot anar fent preguntes
Sembla que per a la Rodoreda, el delit per les seves flors, l’ interès per les coses senzilles, són vitals. Em vingué al cap una anècdota seva prou coneguda quan de jove havia anat a veure el director de “La Publicitat” plena de pretensions d’escriure, i que aquest li havia aconsellat:
– Miri, senyoreta, primer visqui, després escrigui.
-La veig molt entregada en la cura de les flors. Què és la vida per a vos?
La vida és l’única escola bona, per a la qual, sense tu demanar-ho, et trobes matriculat. La vida te flors i espines. Perquè ja pots estudiar filosofies, si no saps un borrall de la vida, si no és aquesta la qui t’ensenya a vèncer-te i a dominar-te a cop de decepcions, davant les contrarietats, davant els escarments, de ben poc et serviran aquells grans coneixements.
-Veig que estimeu prou les flors. Què és per a vos l’amor?
-Mireu la senzillesa del gerani: es fa estimar. Per contra, la bellesa de les imatges amoroses de la literatura o de l’art, són artificials, irreals, poc fiables i sobretot poc útils. Les grans passions literàries –penseu en Marc Antoni i Cleopatra, Hamlet, Otel·lo, Faust, ...- tenen únicament conseqüències tràgiques, són decepcionants sobretot per als joves quan topen amb la realitat i condueixen a l’home al sofriment i a la mort. Jo crec en una estimació senzilla, en un afecte sincer i sobretot, per damunt de tot, en una gran dosi d’altruisme: tot el que s’allunyi d’això no pot anomenar-se amor.
Pel que fa al matrimoni, res de grans passions, res de romanticismes grandiloqüents; per a mi consisteix en trobar algú que anivelli els defectes propis amb les qualitats de l’altre, és a dir, una ajuda per un viure més equilibrat.
La Rodoreda va donar per acabat l’arranjament del jardí, va preparar uns refrescs a la cuina i va convidar-me a continuar la conversa al banc del jardí.

Melangia

Estimada família: Després d’uns mesos de melangia en aquest país sorprenent,  però amb costums ben diferents de les nostres, avui se m’ha omplert el cor d’alegria. Aprofitant una estona lliure, he anat al parc que no visitava de feia mesos. El terra  sembrat de pètals blancs, els arbres lluint esplendorosament delicades flors amb pinzellades rosa ... No era tant per l’extraordinari espectacle del  “hanami“, la efímer florida dels cirerers, que cada any es celebra aquí, al Japó, no. Els ulls se m’ompliren de llàgrimes tot recordant els nostres cirerers, la mateixa flor, les mateixes fragàncies, que les del nostre poble. Hi aniré cada dia a la tarda. Allí oblidaré aquest mon de reverències continues, aquests somriures que no saps a que venen, el seu detallisme exagerat, puntualitat extrema,  ... i així em sentiré menys foraster, com si estigués a Torrelles.